Analýza výkalů neandrtálců

29.6.2014
Jeden z nalezných vzorků, Sistiaga A, Mallol C, Galva´n B, Summons RE (2014) The Neanderthal Meal: A New Perspective Using Faecal Biomarkers. PLOS ONE 9(6): e101045. doi:10.1371/journal.pone.0101045

Analýza fosilizovaných výkalů neandertálců ze španělské lokality El Salt nedaleko Alicante potvrdila naše předpoklady o složení jejich stravy. Její převážnou část tvořilo maso, což dokládá množství koprostanolu ve zkoumaných výkalech. U vyšších savců vzniká působení střevních bakterií z cholesterolu. Přítomnost 5beta-stigmastanolu dokládá, že příjem rostlinné potravy nebyl zanedbatelný. Ainara Sistiaga, Carolina Mallol, Bertila Galva (všichni Universidad de La Laguna, Tenerife) a Roger Everett Summons (MIT) nalezli a prozkoumali celkem pět fosilizovaných výkalů z odlišných vrstev starých přibližně 50 tisíc let (viz obr, Sistiaga A, Mallol C, Galva´n B, Summons RE (2014) The Neanderthal Meal: A New Perspective Using Faecal Biomarkers. PLOS ONE 9(6): e101045. doi:10.1371/journal.pone.0101045). Vzorky extrahovali rozpouštědly a analyzovali plynovou chromatografií. Jde o nejstarší nálezy tohoto druhu patřící rodu Homo.

 
Odeslat komentář k článku "Analýza výkalů neandrtálců "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Analýza výkalů neandrtálců " e-mailem

Diskuse/Aktualizace